KINYITOM A SZMAT PDF

Egy napon kinyitom majd azt a tartlyt, s a csilik pislkolva hullanak a fldre. . miatt rzett diadal okn, mikzben szmat az reg Hlgy paprszer tenyerre. jan. Becsukom a szemem s hromig szmolok, de amikor kinyitom ket, mg mindig itt De amint a szavak elhagyjk a szmat, rjvk, hogy nem ez az oka. Download Ha én egyszer kinyitom a számat Teljes Film · Ha n egyszer kinyitom a szmat Teljes Film · zrinyi10 · Download Egy dunaparti csónak házban

Author: Nejin Domi
Country: Dominican Republic
Language: English (Spanish)
Genre: Environment
Published (Last): 2 July 2008
Pages: 478
PDF File Size: 15.10 Mb
ePub File Size: 11.37 Mb
ISBN: 672-6-16269-252-2
Downloads: 49737
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Nikotilar

Chitra Banerjee Divakaruni – A fszermestern. Published on Aug View Download 3. Tudok bnni mssal is. Hideg, tiszta fny drgakvekkel. Folyadkokkal, amelyek rnyalataikkal rabul kiynitom a tekintetet. Mindezt a szigeten tanultam. De a fszerek a legkedvesebbek a szvemnek. Ismerem eredetket, sznk jelentst s illatukat. Szlthatom valamennyit si nevn is, amely mg azokbl az idkbl val, amikor a kinyitlm krge flhasadt, mint a sebzett br, s flajnlotta kincst az gnek.

Tzk sztrad az ereimben. Az amchurtl a zafranig mind meghajolnak akaratom eltt. Mr suttog szavamra is flfedik elttem rejtett titkaikat, varzslatos erejket. Igen, mindannyian varzservel brnak, mg az olyan htkznapi amerikai fszerek is, amelyeket gondolkods nlkl szrunk fzednyeinkbe.

Itt van mindjrt egy: De az igazn hatsos fszerek otthona az n szlfldem, a tzes kltszet s akvamarin madrtollak fldje. Ahol naplementekor az g a vr sznben pompzik.

Ha szobm kzepn megllva lassan krbefordulsz, boltom polcain flhalmozva a valaha ltezett sszes indiai fszert lthatod, mg a mra mr feledsbe merlteket is. Azt hiszem, nem tlzok, kknyitom azt mondom, szat nincs a vilgon mg egy ehhez hasonlatos hely. A bolt mg csak egy ve nylt. De gy is sokan gy tekintenek r, mintha az idk kezdettl fogva itt llt volna. Ha befordulsz az Esperanza utca ttt-kopott sarkn, ott, ahol az oaklandi buszok szuszogva fkeznek le a megllban, mindjrt knyitom rajta a szemed.

Tkletesen illeszkedik Rosa Hetes Szlljnak a tavalyi tztl mg mindig feketll keskeny, eltorlaszolt bejrata s Lee Ying varrgp s porszvjavt zlete kz, melynek vegportljn ppen a j s az a betk kztt szalad a repeds.

A kirakat ujjlenyomatokkal teli, maszatos. Bent, a pkhl erezte falakon sznehagyott kpek lgnak, szomor, kariks szem istenek kpeivel. Fmednyek, melyek csillogsai mr rg a mlt, sznltig tltve attval, kinyitlm rizzsel s masoor dallal. Polc polc htn videktl roskadozva, kztk mg fekete-fehr filmek is.

Kelmektegek srgi sznekben, jvi srga, szreti zld, arnak szerencst hoz vrs. Mind linyitom, ami a boltomban tallhat, ezek a legrgibbek. Hiszen mg itt, az amerikai jvilgban is, ahol ez a vros bszke arra, hogy kortalanabb, mint egy szvdobbans, vgyaink jra s jra a rgiek.

Ezt ltjk a vsrlk, amikor belpnek, meghajtva fejket a szerencsehoznak az ajt fl fggesztett manyag, zld manglevelek alatt: Smaragdzld burfk, hajnali fehrsg rasogollahok s lencselisztbl kszlt, aranyrghz hasonlatos ladduk.

Bizony lehet, hogy mindig itt kellett volna lennem, hiszen szavak nlkl is rtenem kell vgydsukat kinyito, utn, amelyeket htrahagytak, amikor Amerikt vlasztottk.

  CITI PETKIM PDF

Szgyenket eme vgyds miatt, mely, mint kesernys utz a szjban, amikor valaki lehelete frisstsre amlakit rg. Termszetesen nem tudnak semmirl.

Hogy nem vagyok kinyltom, hogy ez a ltszattest, melyet Shampati tzben nyertem el, amikor Mesternnek fleskdtem, nem a sajtom. Rncai s btykei nem jobban enymek, mint ahogy a vzhez tartozik a fodor, amely sszegyri a felsznt.

Nem ltjk, hogy a tsks szemhjak alatt a szemek flvillan csillogsa nem kell hozz kinuitom, hogy lssam mivel a mesternknek tilos a tkr olyan, mint a stt tz. A szemek, amelyek egyedl a sajtjaim.

Mg egy dolog az enym. A nevem, Tilo, a Tilottambl rvidtve, melyet a napbarntotta szezmmag, a tpll fszer utn kaptam. Nha, mint fekete jeg t, telepszik rm a szorongs, ha arra gondolok, hogy e hatalmas kontinens szltben-hosszban sehol egy llek, aki tudn, hogy ki vagyok valjban. De ilyenkor gy szlok magamhoz; Kinyittom baj.

Ti nem vagytok fontosak.

Iveco Daily

Egyetlen mestern sem az. Ami fontos, az a bolt. Mg azok szmra is, akik semmit sem tudnak a bels szobrl szent s titkos polcaival, a bolt kirnduls a mi-lehetett-volna fldjre.

Veszlyes nknyeztets ez tvolrl jtt, barna br emberek szmra, kinyiom a tsgykeres amerikaiak fltehetik a krdst: Azrt szeretnek engem, mert rzik, hogy n megrtem ket. Ugyanezrt gyllnek is egy csppet. A kvr asszonynak a poliszternadrgban s Safeway tunikban, szoros kontyba csavart hajjal, ahogy egy kis kupac zld csili fl hajolva komolyan vlogat: Tallt a frje msik munkt az elbocsts ta? A fiatal nnek, aki cspjn csecsemjvel besiet dhania jeera port venni: A vrzs mg mindig ers, adna r valamit? Ltom a villmszer rndulst, ahogy mindegyikk testn vgigszalad, kinyittom ugyangy.

Mg nevethetnkem is tmadna ettl, ha a sajnlat nem kerekedne fell. Meglepds tkrzdik minden tekintetben, mintha kezemet az llkapocs s az arccsont finom, ovlis vre fektetve magam fel fordtottam volna arcukat. A mesternknek nem szabad megrintenik azt, aki hozzjuk fordul. Flbortan az adni s kapni knyes egyenslyt, amely letnk ingatag alapjul szolgl. Egy pillanatra elkapom tekintetket, s a leveg krlttnk megll, s slyos lesz. Nhny csili a fldre hullik, sztszrdva, mint kopogs zld es.

Chitra Banerjee Divakaruni – A

A gyermek nyafogva fszkeldik anyja szorosabb vl lelsben. Repdes tekintetk flelemmel s kvnssal teli. Boszorkny, mondjk ezek a szemek. Leeresztett pillik mgtt flidzik a falusi jszakai tzek mellett elsuttogott trtneteket. Csak ezt krem mondja szmatt egyik asszony, letrlve kezt durva mszlas nadrgba bjtatott combjn, mikzben egy zacsk csilit cssztat felm. Csitt, kicsi baba rani bgja a msik a gyerek sszekuszldott kinyitlm kztt matatva, amg betm a gpbe, amit vett.

Gyanakv orcjukat flrefordtjk, mikzben elhagyjk a boltot.

Kopogtatnak a vgyaik illatt raszt bolt kinyitomm ajtajn, s krnek. Bevezetem ket az ablaktalan bels szobba, ahol a legnagyobb tisztasg fszereket rzm, azokat, amiket a szigeten gyjtttem klnleges szksg esetre. Meggyjtom a kszenltben tartott gyertyt, s a koromcskozta flhomlyban keresni kezdem a ltuszgykeret, a methi port,az deskmny1 krmet s a napbarntotta asafoetidt2. Imdkozom, hogy elzzem a szomorsgot s a szenvedst gy, ahogy az reg Hlgy tantotta. Hiszen ezrt hagytam el a szigetet, ahol most is minden nap, mint a cseppentett mz s fahj, s ahol gymnttork madarak nekelnek, s a bell csnd knny, mint a hegyi pra.

  FUNDAMENTOS Y MODELOS DE BASES DE DATOS PIATTINI PDF

Ezrt az zletrt jttem el, ahov mindent sszegyjtttem, ami a boldogsghoz szksges. De az zletet megelzen volt a sziget s a szigetet megelzen a falu, ahol szlettem. Milyen rgen volt az a szraz vszak, az a nap, amikor hsg aszalta a repedezett rizsfldeket, s anym a szlgyknyen kimerlten vzrt esdekelt. Aztn volt az aclszn mennydrgs s a csorba l villmls, amely ketthastotta az reg fgeft a falu piactern. A bba flkiltott, amikor megltta a vrs csuklyaforma bevrzst az arcomon, s ezen az esztatta jszakn a jvendmond szomoran csvlta fejt apm fel.

A Nayan Tara, azaz Csillagszem nevet kaptam, de szleim arct a remnyvesztettsg felhzte be egy jabb lenygyermek szletse miatt, akinek a bre radsul olyan szn, mint a sr. Csavarjuk rgi rongyokba, s fektessk a fldre arccal lefel.

Mi mst hozhat ez a leny a csaldnak, mint egy jabb hozomny ktelezettsgt. A falubelieknek hrom napba tellett, smat eloltottk a tzet a falu piactern. Taln ezrt jttek hozzm a szavak olyan hamar. Vagy taln a magny okn, a faluban felgyelet nlkl kszl, stt br lenybl haraggal feltr szksg miatt, hiszen vele mg annyit sem trdtt senki, hogy megmondja, mit szabad s mit nem.

Megreztem, hogy hol bvik meg arany a fld mlyn, s a szv lnya mirt ezmat beszl az utols holdtlte ta. Megmondtam a zamindarnak, hogy hol tallhatja meg kinyiotm gyrjt. Figyelmeztettem a falu vezetjt a kzelg radsra. A krnyez falvakbl s azon tlrl is, a hegy msik feln fekv vrosokbl jttek hozzm az emberek, hogy rintsemmel hozzak rjuk szerencst.

A mi falunkban korbban sosem ltott ajndkokkal kedveskedtek nekem, olyan pazar darabokkal, hogy a falubeliek napokig beszltek rluk.

Aranyszllal sztt prnkon ltem, drgakvekkel kestett ezsttnyrokbl ettem, s azon tndtem, milyen knny a bsghez hozzszokni, s mennyire jl van gy, hogy ez nekem iknyitom jut. Meggygytottam egy uralkod lnyt, megjsoltam egy aa hallt, jeleket rajzoltam a fldre, hogy j szelek tartsk mozgsban a kereskedk hajit. Pillantsomtl felntt embereken lett rr a reszkets, s vetettk magukat a lbam el, s ez mind nagyon egyszernek s rendben levnek tnt.

Olyan finom muszlinokban azmat, amelyeket t lehetett hzni a t fokn. Hajamat az Andamn-szigetek 3 risi teknceinek pncljbl faragott kefvel fsltem. Hosszasan s csodlattal nzegettem magam a gyngyhz keretes tkrben, pedig nagyon jl tudtam, hogy nem vagyok klnskppen szp. Flpofoztam a szolgllnyokat, ha nem teljestettek tstnt kvnsgaimat. Anym s apm nem mertek felhborodsuknak hangot adni, mert fltek hatalmamtl. De ugyanakkor lveztk azt a jltet, amelyet n biztostottam szmukra.

Volt ott mg ms is, mly, kimondhatatlan bnat, de flretoltam, s nem vettem rla tudomst. Aki nem tudhattam, hogy ez a nv mr csak rvid ideig lesz az enym.